La idea d'aquest apartat és anar posant-hi documents elaborats bé per l'autor, bé per altri, que puguin tenir interès en si
mateixos a l'hora de conèixer el castell des de qualsevol dels seus vessants.
Pregó de la XXIa Festa de la Flama de la Llengua. Nit de Sant Joan 2019 - Castell d'Alaró
Pregó elaborat i llegit la nit de Sant Joan per Miquel Sbert i Garau, filòleg i pedagog especialitzat en etnopoètica. Després de la seva lectura, fou encesa la flama del Canigó que gent de l'Obra Cultural d'Alaró, va anar a cercar al Parlament de la Generalitat. Agraïm al seu autor poder-lo posar a l'abast de tothom.
Pregó Miquel Sbert.pdf
Documento Adobe Acrobat
56.9 KB
Entrevista a Biel Ferrer Fiol, des Castell
Biel Ferrer Fiol, des Castell. és el fill major dels donats del castell Biel i Maria, que hi feren estada des de 1957 fins a 1976. Amb ell compartírem un horabaixa i una pujada al castell. El seu testimoni és clau per conèixer de primera mà la vida del castell a principis de la segona meitat del s. XX. Li agraïm la seva amabilitat i disponibilitat. Entrevistador: Josep Lluís Pol i Llompart.
Entrevista a Biel Ferrer Fiol.pdf
Documento Adobe Acrobat
2.5 MB
Projecte de carretera d'Alaró a Orient per Solleric
Projecte presentat a Obres Públiques el 1944, que començà a plantejar-se el 1932, per fer la carretera entre Alaró i Orient, i que passaria segons el plànol original per baix de les cases de s'Olivaret i per l'hort de Solleric. Agraïm al "Archivo Intermedio Militar de Baleares" les facilitats concedides per accedir a aquest document. Referència: capsa 410-1.
Projecte carretera Alaró Orient 1944.pdf
Documento Adobe Acrobat
5.3 MB
Pregó de la XXa Festa de la Flama de la Llengua. Nit de Sant Joan 2018 - Castell d'Alaró
Pregó elaborat i llegit la nit de Sant Joan per Lucia Pietrelli, escriptora, poetessa i traductora. Després de la seva lectura, fou encesa la flama del Canigó que Guillem Balboa, batle d'Alaró, va anar a cercar al Parlament de la Generalitat. Agraïm a la seva autora poder-lo posar a l'abast de tothom.
Pregó Lucia Pietrelli.pdf
Documento Adobe Acrobat
32.8 KB
Presentació comparada de fotos de Josep Salvany i textos i dibuixos de l'Arxiduc amb l'actualitat (2015)
En aquesta presentació de diapositives vos convidam a fer l'excursió del Castell d'Alaró tal i com era fa 100 anys guiats per les paraules de l'Arxiduc, un dibuix i un gravat del Die Balearen, i les fotografies de Josep Salvany i Blanch. La presentació ha estat elaborada per Andreu Mateu i Josep Lluís Pol i ha comptat amb la col·laboració de Jaume Gual, Catalina Berendsen i Mateu Marcús. Agraïm a la Biblioteca Nacional de Catalunya la cessió d'imatges de l'arxiu Salvany i a la Biblioteca Bartolomé March Servera el permís de reproducció del Die Balearen. La presentació fou projectada al Casal Son Tugores el 12 de desembre de 2015, any Arxiduc.
Presentació Fotos Castell Salvany Arxidu
Documento Adobe Acrobat
13.3 MB
Els Goigs de la Mare de Déu del Refugi
Article de Joan Riera aparegut a la revista Círculo de Estudios Alaró, núm. 50, l'abril de 1980. En ell hi podem trobar la referència als 4 Goigs històrics dedicats a la Mare de Déu del Refugi. Uns, anteriors a 1725, uns altres entorn de 1780, uns altres del XIX i els de Mn. Guasp de 1922. Agraïm a l'autor el permís per reproduir l'article.
Goigs a la Mare de Déu del Refugi.pdf
Documento Adobe Acrobat
1.2 MB
Llista de la flora del castell d'Alaró
(Actualitzada el 6 de febrer de 2016, identificades 147 espècies)
Llista d'espècies vegetals detectades a la muntanya del castell d'Alaró. Només s'hi han registrat aquelles espècies de les que es té una certesa prou segura. Per això mateix, la llista és deficitària en les famílies de les gramínies i de les compostes. Estan classificades per hàbitats. De moment, la zona més recorreguda és la sud. Autor: Josep Lluís Pol i Llompart.
Flora del castell d'Alaró.pdf
Documento Adobe Acrobat
100.4 KB
Plànol de la Presó dels Moros - Planta 1
S'anomena planta 1 perquè contempla el pis inferior de la torre principal. La imatge, impresa amb una resolució de 600 ppp, produeix un plànol a escala 1:100, és a dir, que cada centímetre del plànol és un metre a la realitat. Autor: Luis Bevacqua Belmonte. Elaborat: juny de 2015.
Presó dels Moros planta 1.jpg
Imagen JPGE
6.4 MB
Plànol de la Presó dels Moros - Planta 2
S'anomena planta 2 perquè contempla el pis superior del conjunt. La imatge, impresa amb una resolució de 600 ppp, produeix un plànol a escala 1:100, és a dir, que cada centímetre del plànol és un metre a la realitat. Autor: Luis Bevacqua Belmonte. Elaborat: juny de 2015.
Presó dels Moros planta 2.jpg
Imagen JPGE
5.3 MB
Projecte de carretera i túnel al cim del castell
Plànol escala 1:5000 de l'avant-projecte redactat per l'enginyer Andrés Parietti Lliteras per construir un accés rodat fins al cim del castell que, partint de s'Olivaret, arribava al capcurucull del castell tot foradant la mola sumital. El projecte tenia un cost previst de 4,5 milions de pessetes. Autor: Andrés Parietti Lliteras. Elaborat: setembre de 1960. (Agraïm a Biel Simonet haver pogut accedir al document original).
Projecte carretera i túnel castell.jpg
Imagen JPGE
2.4 MB